Loading...

LIV, nový hráč na světovém poli. Jak funguje a jaké výhody nabízí oproti zavedené PGA?

  • Vše
  •  / 23.03.2023

V posledních letech se ve světě profesionálního golfu objevil nový hráč, konkrétně LIV. Tato liga je připravena konkurovat zavedené PGA (Professional Golfers Association) způsobem, který by mohl změnit náš oblíbený sport tak, jak ho známe. Jak se tyto dvě ligy liší, na čem staví a kteří významní hráči již do LIV přestoupili? Čtěte dále.

PGA vs. LIV – jaké jsou hlavní rozdíly?

PGA je světově největší golfová organizace, která ročně generuje přes 1,4 miliardy dolarů. Zastupuje profesionální golfisty, pořádá turnaje a propaguje golfovou hru. Byla založena již v roce 1916 a již dlouho je považována za nejprestižnější profesionální golfovou asociaci na světě. Kromě pořádání turnajů PGA Tour zastřešuje také turnaje Korn Ferry Tour a PGA Tour Champions. LIV je naproti tomu ve světě profesionálního golfu nováčkem – první turnaj byl odehrán teprve loni a tvoří ji konsorcium nezávislých turnajů, včetně All Pro Tour, Minor League Golf Tour a Sunshine Tour. Spíše než o přímou konkurenci PGA se LIV snaží nabídnout alternativu pro profesionální golfisty, ale i golfové fanoušky. Jedním z hlavních rozdílů mezi nimi je způsob organizace turnajů. V rámci PGA jsou určeny především pro hráče, kteří jsou na světových žebříčcích umístěni nejvýše. V případě LIV jsou však turnaje především pro profesionální golfisty, kteří s LIV uzavřou kontrakt. To v důsledku znamená, že hráči LIV mají lépe zajištěné příjmy a zároveň nemusí odehrát tolik turnajů, jako jejich kolegové z PGA, jelikož nemusí řešit své umístění ve světovém žebříčku.

Pár zajímavých faktů o PGA a LIV

PGA Tour se vysílá ve více než 226 zemích a teritoriích po celém světě, což z ní činí jednu z vůbec nejsledovanějších sportovních lig na světě. V roce 2020 PGA Tour vygenerovala příjmy v úctyhodné výši více než 1,6 miliardy dolarů, přičemž více než polovina z této částky pochází z mediálních práv.

LIV je dítětem veterána golfového průmyslu, dvojnásobného vítěze majorů Grega Normana.  Je podporovaný penězi se Saudské Arábie, v rámci její iniciativy o rozvoj sportu Vision 2030. Posláním jeho organizace LIV je osvěžit profesionální golf a nabídnout hráčům alternativu k již zavedenému systému.

Významné přestupy hráčů do LIV

S tím, jak LIV získává na popularitě, z PGA do něj přechází stále víc profesionálních golfistů. Jedním z nejznámějších přestupů byl přestup Dustin Johnsona v roce 2022. Johnson, dvojnásobný major šampion, jako jeden z důvodů svého přestupu uvedl, že kalendář LIV mu na rozdíl od PGA Tour umožní trávit více času s rodinou. Mezi další významné hráče, kteří přešli do LIV, patří Phil Mickleson, Cameron Smith, Brooks Koepka nebo Evropané Lee Westwood a Ian Poulter. Tito hráči nepotřebují představit, dohromady mají 14 major titulů a čtyři z nich byli v minulosti světovými jedničkami golfu.

Výhody, které LIV hráčům předkládá

Jak bylo již zmíněno, LIV nabízí profesionálům možnost hrát méně turnajů a přesto si vydělat na živobytí, aniž by se museli spoléhat na PGA Tour. V posledních letech totiž mezi golfisty rostou obavy z vysokých nákladů na účast na PGA Tour. Vzhledem k drahému cestování, ubytování a vybavení má mnoho hráčů problém se uživit, především kvůli nejistotě zisku (pokud hráč PGA neprojde „cutem“ nevydělá ani korunu). 

Dalším argumentem pro LIV je závazek k udržitelnosti. Jednou z největších kritik PGA Tour je totiž její dopad na životní prostředí. Oproti tomu se LIV snaží svůj dopad minimalizovat používáním šetrných postupů a podporou ochrany přírody. Tento závazek k udržitelnosti je pro mnoho golfistů, kteří se chtějí připojit k lize, hlavním argumentem.

A konečně, jedním z nejvýznamnějších argumentů pro LIV je její flexibilita. Zatímco PGA Tour je velmi strukturovaná, s pevně stanoveným rozpisem turnajů a přísnými pravidly týkajícími se chování hráčů a fanoušků, LIV je flexibilnější, a ve výsledku tak mohou diváci tvořit bouřlivější atmosféru než na většině turnajů PGA. To znamená, že jeho hráči mají větší svobodu hrát hru dle vlastních podmínek, aniž by byli omezováni a svazováni nutností odehrát desítky turnajů ročně.

Shrnutí: Kdo vychází ze srovnání jako vítěz?

Závěrem lze říci, že ačkoli se PGA a LIV mohou zdát jako konkurenční subjekty, nabízejí profesionálním golfistům různé cesty k úspěchu. PGA Tour je standardem v profesionálním golfu, který hráčům nabízí možnost soutěžit o významné odměny a dosáhnout celosvětového uznání. Vysoké náklady a přísná pravidla a předpisy však mohou být pro mnoho hráčů překážkou. LIV naproti tomu nabízí profesionálům možnost hrát méně a přesto vydělat si na živobytí při sportu, který milují. Díky svému zaměření na udržitelnost, flexibilitu a větší fanouškovskou atraktivitu si LIV rychle získává oblibu mezi golfisty, kteří hledají nový způsob, jak soutěžit na nejvyšší úrovni. S tím, jak se golfový svět vyvíjí, bude zajímavé sledovat, jak budou tyto dvě ligy pokračovat v soutěži a inovacích. Rádi vás o tom budeme průběžně informovat v dalších newsletterech.

Hrajete golf “jen” rekreačně? Tak vzhůru na green

Většinou se za start sezony považuje přelom března a dubna, a tak se dá říct, že golfová sezona 2023 je již za rohem. Pokud se už nemůžete dočkat první letošní hry venku na hřišti, můžete si s předstihem již teď rezervovat hru na svém oblíbeném místě. Ať se máte na co těšit. Golfu zdar!



Společnost

TeeTime SE

IČO: 24236381
se sídlem
Štětkova 1638/18, Nusle, 140 00 Praha 4
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Městského soudu v Praze, oddíl H, vložka 840

© 2024 - TeeTime SE - Golfový portál, všechna práva vyhrazena

V případě, že dojde mezi námi a spotřebitelem ke vzniku spotřebitelského sporu z kupní smlouvy nebo ze smlouvy o poskytování služeb, který se nepodaří vyřešit vzájemnou dohodou, může spotřebitel podat návrh na mimosoudní řešení takového sporu určenému subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, kterým je Česká obchodní inspekce Ústřední inspektorát – oddělení ADR, Štěpánská 15, 120 00, Praha 2. Email: adr@coi.cz, Web: adr.coi.cz. Spotřebitel může využít rovněž platformu pro řešení sporů online, Která je zřízena Evropskou komisí na adrese http://ec.europa.eu/consumers/odr/.

Abychom dosáhli ještě lepšího odpalu, rádi bychom pracovali s cookies.   Více informací